Povijest

Petar Ogurlić: Primorje u mojim očima (1/3)

Dugo sam vezan za Plivački klub Primorje, kojeg pratim kako izvana, isto tako i iznutra, pa mogu dati svoj sud da je to dugovječno, stoljetno stablo,koje ni najveće nevere i bure nisu uspjele slomiti. Iz svake grane tog velikog stabla izrasle su generacije plivača i plivačica koji su bili dika i ponos kluba i grada na Rječini, ali i sportskih radnika, trenera i volontera, koji su stub Kluba. Zato su svi oni zajedno pisali povijest riječkog plivanja. Zbog toga ću se kroz kratki osvrt prisjetiti nekih, po meni značajnih događaja i generacija koje su obilježile Plivački klub Primorje.

Klub kojeg pratim od 1954. godine, kroz kojeg su prošle brojne sjajne generacije plivača i plivačica, ali i oni koji su im dali upute za život i sportska dostignuća, kojima sam se divio. Od onih iz pedesetih godina, koje teško zaboravljam, a osobito Branke Loparić, Bojke Grkinić i Alješe Lavrenčić, te njihovog trenera Branka Lončara. Bilo ih je još, ali upravo one su u ono doba bile dame plivačkog sporta općenito, ne samo Rijeke i Hrvatske. Uz njih su bili su Zdravko Ćiro Kovačić, Ivica Jobo Curtini, Zdenko Tijanić, Danko Pavešić, Igor Koprivnikar i drugi. U drugu generaciju, koju još bolje pratim, dolaze Bahorić, Štampalija, Viola, Vukelić, Smokvina, Boris Koprivnikar, Zamolo, Nilda Basta, zatim Finci, Mušnjak, Baraba i Mihovil Dorčić, koji, od kada se pojavio na plivačkom horizontu, postaje glavna atrakcija plivačkih priredbi. Nakon što obara državni juniorski rekord, 1956. godine postaje prvak države na 100 m leđno. Iz godine u godinu Mihovil Dorčić, popularni Mićo, sve je uspješniji, a 1958.godine obara državni rekord s rezultatom 1:06.4. Na Univerzijadiu u Torinu osvoja brončanu medalju. Uspjesi Dorčića odražavaju se na kvalitetni napredak riječkog plivanja pa tako dolazi i nova mlada generacija koja osvaja Kup. Tu su uz Dorčića Mušnjak, Sabolić, Bogunović, Vujić, Baraba, Dobrila, te djevojke Vukelić, Jelić, De Angelli, Bogunović, Golubović, Tadejević i Brozičević.

Izgradnjom zimskog 25-metarskog bazena na Školjiću 1963. godine, plivanje uzima još veći zamah. Treneri Ivo Schneller, Duško Pandur i Duško Vranić imaju sada uvjete za stvaranje nove generacije vrhunskih plivača i plivačica, nastaviti gdje su stali njihovi predhodnici Branko Lončar, Zvonko Klemen i drugi treneri. Zimski bazen izbacuje na površinu nove još sjajnije zvijezde riječkog plivanja kao što su Nina Sabol, Mirna Rubeša, Diana Bauman, Spomenka Radovanović, Željka Halužan, Vesna i Vlasta Bem, Slavko Bonetti, Frane Rupčić, Ranko Dorčić, Stanko Rupčić.

ORGANIZACIJA

Predsjednik
Andrej Marochini
Potpredsjednik
Robert Manestar
Izvršni odbor – član
Dorotea Bralić
Edita Prosen 
Doris Šajn
Treneri

A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Skupština

A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

Izvršni odbor

A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

Have an idea? We’re here to help you manage your work