Hrvatska plivačka elita na Bazenima Kantrida

Točno u podne na Bazenima Kantrida održana je konferencija za medije povodom Prvenstva Hrvatske u 25 metarskim bazenima što se od petka 21. do nedjelje 23. prosinca održava u Rijeci.

Okupljenima se prva obratila sportska direktorica Plivačkog kluba Primorje Croatia osiguranje Sanja Jovanović.

SJ: Na prvenstvu imamo 406 prijava plivača iz 36 klubova. Posebno se veselimo što smo dobili organizaciju prvenstva Hrvatske i što imamo zajedničku organizaciju svih plivačkih klubova u Rijeci, PK Kantride, PK Nevere, PK Rijeke i PK Primorja CO. Razlog zajedničke kandidature za organizaciju prvenstva je 5 godina postojanja  Kantride, 10 godina Nevere i Rijeke te 110 godina Primorja. Zajedničkim snagama i dobrom voljom smo išli u smjeru da organizacija prvenstva ove godine bude bolja nego prethodnih godina. Zahvaljujem se naravno sponzorima Croatia osiguranju, Gradu Rijeci, Riječkom sportskom savezu te malim donatorima koji su pomogli oko organizacije.

Iz sportskog aspekta istaknula je dolazak Marina Ercegovića i Ane Herceg sa studija iz SAD-a, od kojih očekuje da će pokazati svoju dobru formu i dati sve od sebe, te im kao i svim ostalim plivačicama i plivačima želi puno sreće i dobrih rezultata.

Dalibor Krebelj, sportski direktor i glavni trener Plivačkog kluba Kantrida istaknuo je neka od glavnih imena koja će nastupiti na ovom prvenstvu.

DK: U muškoj konkurenciji u disciplinama 50, 100 i 200 slobodno dolaze nam tri od četiri najbolja hrvatska plivača, Nikola Miljenić, Marin Ercegović i Mislav Sever. Također iz Amerike dolazi i kraulerka Matea Sumajstorčići mislim da ćemo moći vidjeti veliki okršaj između starijih generacija i mladih plivačica od 14, 15 i 16 godina koje su se već dokazale u seniorskom plivanju. Sa netom završenog svjetskog prvenstva u Kini dolaze nam Nikola Obrovac i Antun Lončar, a tu su i Marin Mogić i Franko Grgić koji su na prethodnim prvenstvima redovito rušili državne rekorde u dužim disciplinama. Očekujemo dobre utrke i u drugim disciplinama, recimo u prsnom načinu imamo  od Smiljane Marinović do mladih predstavnika nositelja nove generacije. U svakom slučaju očekuje nas puno dobrih utrka tako da ćemo imati u čemu uživati i pozivamo ljude da dođu to vidjeti.

Spomenuta Smiljana Marinović, trenerica i još uvijek aktivna plivačica iz PK Rijeka, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da su se svi riječki klubovi uključili u organizaciju državnog prvenstva što prethodnih godina nije bio slučaj.

SM: Za mene osobno ovo prvenstvo je jedna usputna stanica za svjetsko veteransko prvenstvo koje se u srpnju održava u Južnoj Koreji. Dobro je što je državno prvenstvo baš ovdje u Rijeci da vidimo gdje smo i kakva nam je forma, i da se utrkujem sa najboljim plivačicama u Hrvatskoj.

Njena klupska kolegica, nekadašnja državna prvakinja plivačica Ana Petrović,iznijela je svoje ambicije na ovom državnom prvenstvu.

AP: S obzirom koliko stignem uskladiti svoje obveze na fakultetu i na bazenu, koliko stignem trenirati, nadam se da ću plivati negdju u rangu svojih najboljih rezultata, dat ću sve od sebe.

Plivač Primorja Marin Ercegović koji je na ovo državno prvenstvo stigao iz Arizone osvrnuo se na svoj život u Americi.

ME:  Život u Americi je jako lijep, i studij i plivanje je timski organizirano. Tamo sam naučio da je uloga tima vrlo važna, kako na studiju tako i u plivanju koje je ipak individualni sport. Sretan sam što ću moći pokazati svoju formu na ovom prvenstvu.

Sa suprotne strane svijeta, i to iz Kine gdje je prošloga tjedna održano svjetsko prvenstvo, u utorak se vratio hrvatski reprezentativac, član PK Kantrida Mislav Sever.

MS: Odradio sam dva nastupa u Kini. Vratio sam se u formu u kojoj sam bio pred dvije godine i sada sam u točki iz koje mogu napredovati. Pošto sam na domaćem terenu mogao bih čak i popraviti rezultate otplivane na svjetskom prvenstvu.

Na samome kraju konferencije čuli smo i trenera PK Nevera Andreja Belaića.

AB: Plivači su spremni, zadovoljan sam kako su trenirali i očekujem dobre rezultate. Zadovoljan sam što su se sva četiri kluba uspjela uskladiti i organizirati ovo natjecanje, sve u svemu bit će to dobro.