Duje Draganja primljen u Kuću slavnih

Najbolji hrvatski plivač svih vremena Duje Draganja u subotu, 10.10.2018.godine službeno je primljen u Kuću slavnih kaliforinijskog sveučilišta Berkeley. Svečanost je održana u Oaklandu, a navečer je bio predstavljen navijačima na California Memorial Stadiumu, na sveučilišnoj utakmici američkog nogometa, pred 60 tisuća gledatelja.

Svoj najveći uspjeh – Olimpijsko srebro Duje je osvojio kao član Primorja!

Iz monografije Prvih sto godina Victoria-Primorje:

“Nakon što je još kao junior iskazao veliki potencijal, najavivši se kao nadolazeći veliki plivač, Duje je jednostavno “eksplodirao” nakon prelaska u redove Primorja krajem 2003. godine. Već su rezultati u 2004. godini bili dovoljni da bude u vrhu najboljih hrvatskih plivača svih vremena, a nastavak uspjeha u proteklom petogodišnjem razdoblju definitivno ga je svrstao u posebnu kategoriju kakva na ovim prostorima još nije dostignuta. Draganja je početkom 2004. godine srušio europski rekord na 100 slobodno u 25-metarskim bazenima a bila je to tek najava najvećeg rezultata hrvatskog plivanja. Nakon 36 godina čekanja, iz Atene je u Hrvatsku donio olimpijsku medalju, prvu plivačku uopće. Okitio se srebrom na 50 metara slobodno, zaostavši za zlatom samo jednu stotinku! Pritom je sudjelovao u još dvama finalima, na 100 metara slobodno i 100 metara leptir. Te se godine nije zadovoljio atenskim ostvarenjima nego je osvojio i broncu na 50 metara leptir na Svjetskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima u Indanapolisu te plivao u finalu na 50 metara slobodno.

Iduće godine je u Monteralu bio srebrni na 50 metara slobodno na Svjetskom prvenstvu u 50-metarskim bazenima, sudjelovao je još u dvama finalima a na Sveučilišnom prvenstvu SAD-a ostvario je najbolji svjetski rezultat na 100 yardi slobodno. U 2006. godini u Šangaju se okitio naslovom svjetskog prvaka na 50 metara slobodno u 25-metarskim bazenima , nastupivši u još dvjema finalnim utrkama, potvrdivši se kao istinska svjetska klasa. U 50-metarskim bazenima osvojio je dvije europske medalje, u Budimpešti je bio srebrni na 50 metara leptir, a brončani na 50 metara slobodno.

Draganja je gotovo četiri godine plivao pod zastavom Primorja, trenirajući i dalje na sveučilištu Berkeley, a za riječki klub nastupao je na državnim prvenstvima i međunarodnim nastupima. U razdoblju dok mu je Kantrida bila matično plivalište, okitio se s 12 pojedinačnih i dva štafetna naslova prvaka Hrvatske, uz još tri štafetne medalje, a državni rekordi “pljuštali” su praktički kad god je skočio u bazen.

Za svoja vrhunska dostignuća Draganja je dvaput proglašen za najboljeg sportaša Hrvatske, jednom u izboru Sportskih novosti, jednom u izboru HOO-a dvaput ga je Riječki sportski savez proglasio najboljim sportašem Grada Rijeke, a jednom je bio i najbolji sportaš Primorsko-goranske županije. Godine 2005. pripalo mu je najveće gradsko priznanje, Godišnja nagrada Grada Rijeke.”

I nastavak o Duji..

Godine 2008. Duje Draganja je na svjetskom prvenstvu u plivanju u malim bazenima u Velikoj Britaniji osvojio zlatnu medalju u trci na 50 metara slobodnim stilom te postavio novi svjetski rekord otplivavši 50 metara za 20 sekundi i 81 stotinku, upisavši se tako među trojicu velikana plivanja koji su uspjeli tu disciplinu otplivati za manje od 21 sekunde. Na Europskom prvenstvu 2009. godine u kratkim bazenima u Istanbulu osvojio je srebrnu medalju u disciplini 50 metara slobodno i zlatnu medalju u disciplini 100 metara mješovito te srebrnu u štafeti 4×50 metara slobodno. Odlikovan je i državnim odličjem Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, dobitnik je državne nagrade za sport Franjo Bučar 2004. godine.

Bravo Duje!!!